Pomsta Caraffovi

11.11.2010 Prešov

12.11.2010 sa oficiálne začne rekonštrukcia Caraffovej väznice
Pri príležitosti podpísania zmluvy o nenávratný finančný príspevok (ďalej NFP) pre projekt: Prešov – Caraffova väznica, NKP, ktorý bude financovaný Európskou úniou z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, zo štátneho rozpočtu SR a z rozpočtu mesta Prešov, mesto Prešov naplánovalo oficiálne začatie rekonštrukcie tejto NKP na 12.11.2010 so začiatkom o 10:00 hod. za účasti predstaviteľov mesta Prešov, krajského pamiatkového úradu, krajského múzea a realizačnej firmy. Prečo „Pomsta Caraffovi“? Táto NKP bola spätá niekoľko storočí s krvavými prešovskými jatkami a tak bude jej rekonštrukcia a prerod na modernú galériu a kultúrne priestory začatý symbolickým zaťatím Caraffovho meča (zapožičaného múzeom) do múrov väznice.

Dňa 17. júna 2010 bola mestu Prešov schválená žiadosť o nenávratný finančný príspevok z Regionálneho operačného programu (ďalej ROP), pre opatrenie 3.1 Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov, oblasť podpory 3.1b Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov – intervencie do nehnuteľných kultúrnych pamiatok.

Cieľ projektu: cieľom projektu je zabezpečiť trvalé využívanie NKP Caraffovej väznice na prezentáciu kultúrneho dedičstva regiónu, realizácia kultúrno-spoločenských aktivít a osvetové účely s prínosom k rozvoju kultúrno-poznávacieho cestovného ruchu.

Celkové výdavky projektu sú 436 155,64 €, z toho NFP pozostáva z finančného príspevku Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 85 % (t.j. 370 732,29 €), zo štátneho rozpočtu SR vo výške 10 % (t.j. 43 615, 56 €) a z príspevku mesta Prešov vo výške 39 416,39 €.

Predmetom rekonštrukcie je: rekonštrukcia obvodového a strešného plášťa, výmena exteriérových a interiérových výplní otvorov. Vykoná sa rekonštrukcia elektroinštalácie, interiérových omietok a podláh. Taktiež pribudnú nové informačno-komunikačné technológie a nový interiér.
Rekonštrukciou sa vytvorí: klub, viacúčelovo spoločensky využiteľné priestory, nové schodisko, kancelárie a sociálne zariadenie. Objekt bude napojený na rozvod plynu, vody a kanalizácie.
 

Vyberte región

mark